Kako i kamo sa brigama?

 

 

 

Brige su uobičajene, pripremaju nas za budućnost, čine opreznijima te nam svojom zaštitnom funkcijom često „čuvaju leđa“. Međutim, problem nastaje kada nestanemo u vrtlogu vlastitih misli i uronimo u more briga, gubeći se na pučini te zaboravimo da imamo mogućnost plivanja i održavanja glave iznad površine. S obzirom da trenutna životna situacija u svima nama izaziva brige, od kojih na neke možemo uticati, a na neke ne, u nastavku donosimo „pojaseve za spašavanje“, odnosno tehnike s kojima ćemo sigurnije plivati u moru briga.

Pokušajte u svoju svakodnevnicu uključiti:

  • Aktivnosti koje vam daju osjećaj postignuća (radni zadaci, pospremanje kuće, kuhanje, isprobavanje novog recepta ili obavljanje redovnih obaveza kao što je plaćanje računa)
  • Aktivnosti koje vam pomažu da se osjećate blisko i povezano sa drugima (druženja preko socijalnih mreža)
  • Aktivnosti koje radite iz čistog užitka (čitanje, kupka, ples, smijeh, omiljeno jelo, čaša vina)

 

Usmjerite pažnju na ono na čemu ste zahvalniSvakog dana zapišite ili izrecite nekoliko stvari na kojima ste zahvalni. Poziv od prijatelja, prva jutarnja kafa na balkonu, uspješan sastanak s kolegama, djeca koja su napisala zadaću ili knjiga koju ste pročitali.

 

Kad se uhvatite da brinete – ustanite, prošetajte po stanu, promijenite položaj tijela, fizički se aktivirajte. Na taj način preusmjeravate pažnju na druge aktivnosti i pokrećete drugačije reakcije u Vašem tijelu i umu.

 

Zamišljajte! Vizualizirajte Vaš život u situacijama kada neizvjesnost prođe i sve bude u redu. Gdje ste? Šta radite? Ko je uz Vas? Šta Vas veseli? Kako ste obučeni? Razradite tu vizualizaciju što detaljnije i uživajte u tom osjećaju. Dodatno može pomoći ako ovu vježbu radite s nekim. Neka Vas ta osoba potiče da još jače utisnete doživljaje. Neka Vam postavlja dodatna pitanja, a Vi nastojte odgovarati ono što Vam prvo padne na pamet. Prepustite se tom osjećaju sigurnosti i zadovoljstva. Također, možete određeno mjesto/stolicu/naslon u kući/stanu posvetiti toj vježbi. Neka to mjesto bude Vaše sretno mjesto. Mjesto gdje nema briga i gdje je sasvim u redu staviti ružičaste naočale.

 

Odredite vrijeme za brigu. Odredite dane u sedmici ili sate u danu kao dane odnosno sate za brigu. Naprimjer, odredite da ćete brinuti utorkom, četvrkom i subotom, to su Vaši dani za brigu. Kada se brige pojave u nekom od drugih dana, zapišite ih na papir i recite: „O tome ću brinuti sutra.“ Sve brige neka budu na dnevnom redu u danu koji su za to predviđeni. Možete napraviti posebnu posudicu za Vaše brige.

 

Razlikujte produktivne od neproduktivnih briga. Produktivne brige su brige nad kojima imamo kontrolu, probleme koji traže naše rješavanje i samim time je kontrola djelomično u našim rukama. Neproduktivne brige su brige nad kojima ne možemo učiniti ništa osim brinuti, one su izvan našeg dosega. Ako primijetimo da brinemo neproduktivnu brigu, okrenimo pažnju na ono što možemo kontrolisati. Naše misli, emocije i ponašanje.

 

Kako Vi sebi pomažete s brigama? Koji su Vaši trikovi?

 

Koliko smatrate da bi Vam ove tehnike mogle pomoći?